El Bou i la Vaqueta del Raval, en mans de l'artesà Alexandre Jodar

28/10/16

El projecte de recuperació i reforç del Bou i la Vaqueta del Raval neix com a iniciativa per recuperar una tradició cultural, amb l'objectiu d'afavorir la interrelació entre diferents col·lectius i entitats del barri.

S’emmarca dins Raval Cultural, amb el finançament de la Llei de Barris del Raval Sud i comptarà amb la col·laboració d'artesans i estudiants del territori.

L’ etnòleg i folklorista Joan Amades explicava en el seu Costumari Català que "els nois del Raval anaven a l'escorxador que hi havia a final del Paral·lel a buscar les banyes dels toros i els muntaven damunt d'uns carretons amb faldilles vermelles, fent juguesca pel carrer per les festes del Carme.” És per això que els bouets i la vaqueta són els representants de l'imaginari festiu del Raval.

Les figures, quatre peces de cartó que representen tres bouets i una vaqueta amb faldilles vermelles, són portades per joves, que també porten un serro amb confeti i caramels, i fan juguesca amb el públic que participa de la cercavila.  Els animals fan un efecte crida per seguir la cercavila amb la canalla, acompanyats per músics i quatre carros plens de confeti i caramels.

Aquesta accessibilitat de contacte amb el públic afavoreix la promoció, difusió i  la relació entre les associacions culturals, posa en relleu de les tradicions de la cultura popular relacionada amb les festes, i, a més a més, es fa divulgació de la història.

L’any 2012 les peces van ser cedides a l'Associació Institut de Promoció de la Cultura Catalana, per la seva organització dins de les festes tradicionals d'arreu.

Amb el projecte es vol reforçar aquestes figures amb fibra de vidre, un material format per filaments fins i lleugers. La fibra de vidre servirà perquè les peces siguin més duradores i es puguin evitar les constants reparacions o repintades dels darrers desperfectes de les cercaviles.   La metodologia que es farà servir serà  totalment artesanal: un cop fotografiades amb detall, s’anirà aplicant la fibra de vidre molt a poc a poc per tal de no perdre cap forma de les peces; un cop ja tota la peça estigui enfibrada, se  li donarà una imprimació per aconseguir un bon acabat, després es pintaran.

El taller el "El mussol, treball en cartó", a càrrec d'Alexandre Jodar, un mestre artesà autodidacta, serà l'encarregat del reforçament de les peces, juntament amb la participació d'alumnes de l'Escola Massana del cicle d'escultura i d'altres de pintura.

Amb aquest projecte, els alumnes coneixeran nous materials i aprendran a treballar-los, estaran en un taller professional, podran seguir un procés artesanal. Veuran que la seva feina és útil perquè després  les figures que ells hauran reforçat sortiran al carrer per animar les festes del seu Barri

Alexandre Jodar treballa des de fa 35 fent reproduccions de capgrossos i figures personalitzades, també dóna classes i fa el manteniment i restauració de gegants i bestiari per col·leccionistes, botigues, colles geganteres, associacions i  particulars. Tracta amb diferents materials: fang, cartró, fibra de vidre, espuma, porexpan, pasta Das,... Els seus orígens en l’ofici són al Raval, en uns tallers ocupats que hi havia al carrer Sant Pau davant del quarter de la Guàrdia Civil.