El Festival de Cultura Raval(s) ja és aquí

07/11/16

La mirada de gènere protagonitza la 14a edició, amb una programació que pretén contribuir a construir un barri més igualitari. De l’11 al 13 de novembre, el Festival de Cultura Raval(s) oferirà prop de 45 activitats gratuïtes gràcies a la participació i el treball en comú de més d’un centenar d’entitats, col·lectius i veïnes i veïns.

Sota la temàtica Dones, gènere i barri, i dins el marc del Raval Cultural, el Festival de Cultura Raval(s) celebra a la seva 14a edició amb una nova mirada sobre el territori des d’una perspectiva de gènere, és a dir, amb la igualtat de condicions com a fil conductor. 

Entre el divendres 11 i el diumenge 13 de novembre, músiques, teatre, homenatges, xerrades, tallers i balls omplen el Raval gràcies a aquest festival comunitari i col·laboratiu, on hi participen més de 130 entitats, col·lectius, associacions, comerciants, centres educatius, administració pública i veïnat del Raval.

A partir d'aquesta edició, la temàtica del festival serà biennal, per tal que els i les participants puguin treballar els continguts amb més profunditat i continuïtat, tot mostrant millor els processos de creació.

Les prop de 45 activitats gratuïtes se celebren en 16 escenaris diferents del barri, sota el lema Raval, dones i diversitat de gènere.  El festival inclou  diversos itineraris, exposicions, tallers, concerts, danses, mercats, xerrades… un munt d’activitats artístiques, socials i educatives on la diversitat de gènere i la igualtat marquen tota la programació.

El divendres 11, d’entre els actes, hi destaquen la cantata dels Cors del Raval al Museu Marítim, a les 11 h; el Vermut homenatge a les dones grans del barri,  que se celebra a les 11.30 h al Casal Municipal de la Gent Gran Josep Trueta; les activitats infantils Pink Hockey per la Igualtat a l’Àgora Juan Andrés, de 17.30 h a 19 h; la Jornada viquipedista a la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu, on s’ampliaran les entrades de l’enciclopèdia lliure relacionades amb el Raval des d’una mirada de gènere, de 17 h a 20 h;  els tallers al Casal del Barri Folch i Torres sobre el Cultiu de l’energia sexual femenina, de 18.30 h a 20.30 h.i el Concert jove que omplirà de rimes, combos i percussió els Jardins de Sant Pau del Camp, des de les 18 h a prop de la mitjanit.

El dissabte 12, la plaça dels Àngels s’omplirà d’activitats des de les 10 h del matí: s’hi filaran històries de dones, es faran tallers de henna, es construiran joguines no sexistes al Taller Manos Maravillosas, entre altres actes. A partir de les 20.30 h h, s’hi celebrarà la III Festa de la Sopa d’aquí i d’allà, amb Sopes de nom de dona. I, a la tarda i vespre, la música serà la protagonista de la plaça dels Àngels: des de les 17.45 h i fins passada la mitjanit hi actuarà la Raval’s Band, el Coro Raval Evolution, Señorita Julia y sus exs, Lil Bonzal i Forró DuCaña.   

A les 12 h, les Corals del Barri hi fan un concert  a la Parròquia de Sant Agustí, l’Escola Swing Sapank de Baby acollirà una xerrada sobre dones i jazz a les 20.30 h, i al CCCB es farà el taller “Trap per a Joves” de 17 h a 20 h.

La plaça Joan Amades s’omplirà des de les 17.30 h de danses, festes i colors: a les 17.30 h se celebra la festa de la llum, a les 18 h ha dansa del ventre, a les 19 h, danses balineses… 

El diumenge 13 comença amb una Cercavila Popular de música i cap grossos, gegants i bestiari ravalenc que parteix de la plaça Joan Amades a les 11 h.  I, a la plaça de Raquel Meyer es farà una Ballada de swing per l’Arnau! A les 12 h, per reivindicar la recuperació de l’emblemàtic teatre del Paral·lel.

El festival també acollirà diversos espais informatius d’entitats que treballen amb dones i diversos col·lectius: Taula de Dones del Raval “Raval Dona”, Àmbit Prevenció, Fundació SURT, Assoc. de Dones Marroquines a Catalunya, PIAD Ciutat Vella, entre altres.

La programació també inclou itineraris històrics i culturals, marcats també per una mirada feminista, abordant temàtiques com el paper de les dones en la transformació del barri, l’inici del feminisme obrer o les violències masclistes al carrer.