Exposició 'Fotografies com a espai públic. Col·lecció Nacional de Fotografia. Generalitat de Catalunya'

Del 09/11/2017 al 21/01/2018


L´exposició Fotografies com espai públic respon a dos objectius fonamentals. D´una banda, dóna a conèixer les obres que en els darrers tres anys han passat a formar part de la Col·lecció Nacional de Fotografia de la Generalitat de Catalunya i que actualment es troben conservades a diverses institucions: el MNAC, el MACBA, l´Arxiu Fotogràfic de Barcelona i l´Arxiu Nacional de Catalunya. I, de l´altra, proposa una reflexió sobre l´experiència que posa en joc la fotografia entesa com a conjunt de pràctiques i llenguatges que conformen un espai en el qual tothom participa de diferents maneres.

La Col·lecció Nacional de Fotografia fou creada l´any 2014 per iniciativa del Pla Nacional de Fotografia, amb l´objectiu principal d´assegurar que les expressions fotogràfiques d´autor més significatives a Catalunya estiguin presents, protegides i valorades. Durant el 2015, el 2016 i el 2017 s´ha adquirit un total de 881 obres de 45 autors, de les quals a l´exposició Fotografies com a espai públic es presenta el treball dut a terme per 19 autors amb fotografies i projectes, les cronologies dels quals abracen des del 1959 (amb diverses fotografies de Francisco Ontañón) fins al 2013 (Werker Collective, Aleix Plademunt, Jordi Guillumet-Mònica Roselló i Tanit Plana-Laia Ramos).

La transversalitat històrica de les adquisicions de la Col·lecció Nacional de Fotografia de Catalunya ens confronta amb fotografies d´èpoques i propòsits ben diversos que expliciten la riquesa i la importància de les reflexions que han estat plantejades a través de les característiques d´aquest mitjà. A la vegada, aquesta diversitat constitueix una gran oportunitat d´apropar-nos a les idees a partir de les quals han estat creats els projectes fotogràfics que integren aquesta col·lecció i amb les quals raonem allò que s´engloba sota l´epígraf general de «la» fotografia.

Mitjançant una seqüència que evidencia el contrast de modalitats i enfocaments diferents, aquesta exposició pretén fer ressaltar aquesta pluralitat de la cultura fotogràfica, insistint en quina mesura els seus relats predominants no solament afecten la creació o determinades pràctiques dels autors, sinó que també regulen i condicionen la nostra experiència com a espectadors. Aprendre a reconèixer aquesta diversitat d´idees, de plantejaments i de pràctiques és el que ens permet adonar-nos de com i fins a quin grau els discursos més genèrics sobre el mitjà modulen els efectes que ens poden produir les fotografies i de quina manera participem en la seva constant resignificació.

Artistes:

Anna Malagrida; Aleix Plademunt; Daniela Ortiz; Ferran Freixa; Francisco Ontañón; Joan Fontcuberta; Joana Biarnés; Jordi Guillumet - Mònica Roselló; Mabel Palacín; Manel Armengol; Manel Úbeda; Marc Roig Blesa - Rogier Delfos (Werker Collective); Martí Llorens; Pilar Aymerich; M. Tanit Plana - Laia Ramos; Xavier Ribas.

Web i dades de contacte

Web:
artssantamonica.gencat.cat
E-mail:
coordinacioasm@magmacultura.net
Informació:
935671110
Oficines:
933162810
Fax:
933162817

Horaris