"Lightforms / Soundforms. Brian Eno"

Del 14/06/2017 al 01/10/2017

Exposició. La mostra presenta una selecció dels treballs recents de l'artista i músic, acompanyats de notes, esquemes i dibuixos que mostren el seu mètode de treball.


"Lightforms / Soundforms" és l'exposició més completa duta a terme fins ara arreu del món sobre el treball de Brian Eno com a artista.

Per a aquesta ocasió, l'artista ha creat la peça Music for Santa Mònica, una instal·lació musical concebuda específicament per ser vista i escoltada al claustre Max Cahner d'Arts Santa Mònica (ASM).

La mostra inclou, a més, la instal·lació icònica "77 Million Paintings", que ocuparà la segona planta del centre i que és una gran instal·lació audiovisual generativa. Això vol dir que les imatges i els sons que la componen evolucionen de manera indefinida, d´acord amb tot un seguit de normes que tenen una certa dimensió estadística (de manera que els resultats no poden ser plenament previstos per l'artista), i que, atès el gran nombre de combinacions entre les formes, els colors i els sons resultants, es renova constantment. De fet, cada combinació de llum i so tardaria milions d'anys a repetir-se. Segons els càlculs d'Eno, la peça és capaç de produir al voltant de 77 milions d'imatges diferents (i per això mateix el títol de la peça).

Una altra peça destacada de la mostra són les "Light Boxes", que ocuparan la primera planta d'ASM. Es tracta d'unes pintures de llum que evolucionen constantment. Se les pot considerar pintura en moviment, o de música visual.

"Lightforms / Soundforms" inclou, a més, una intervenció a l'Aeroport de Barcelona-El Prat (a la sala de recollida d'equipatges de la T1, concretament). Els viatgers que arribin a la ciutat entre el 12 i el 18 de juny hi podran sentir, per la megafonia de l'aeroport, el darrer àlbum de música ambient de Brian Eno, Reflection. Aquest àlbum significa, en paraules del mateix Eno, la realització plena de la seva idea de la música ambient (un concepte ideat per ell als anys setanta), ara que els ordinadors permeten produir una música de duració indefinida i sempre canviant (la qual cosa era impossible quan la música només es podia difondre enregistrada en discos). La idea de presentar aquesta nova peça d'ambient a l'aeroport és una referència a un dels primers àlbums de música ambient creat per Eno, Music for Airports, de 1978.

De la resta de peces de la mostra, en destaca encara la pel·lícula generativa "The Ship". Aquesta peça és una pel·lícula generativa que evoluciona contínuament, en temps real, gràcies a un programa informàtic de l'estudi Dentsu Lab Tokyo, a partir de les imatges i informacions de diversos canals de notícies internacionals, combinades amb imatges històriques d'arxiu. Desenvolupat específicament per a aquesta peça, el programa –que incorpora tècniques d'intel·ligència artificial (evoluciona i «aprèn» a mesura que s'executa)– associa els seus propis records (el banc d'imatges històriques) amb les fotografies que va rebent dels diversos canals de notícies, i es configura així una imatge que mai no està quieta, sotmesa al desplaçament i l'actualització constant, de la memòria fotogràfica col·lectiva. Aquesta pel·lícula és complementària de la cançó The Ship (que Eno descriu com una «cançó tridimensional»), inclosa en l'àlbum del mateix nom i creada parcialment a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona a principis de 2015. Eno escriu sobre això: «Sembla que la humanitat vacil·la entre l'arrogància i la paranoia: l'arrogància del nostre poder cada cop més gran contrasta amb la paranoia de saber-nos sota una amenaça constant i que va en augment. En el punt culminant, ens adonem que haurem de caure de nou... sabem que tenim més del que ens mereixem o podem defendre, i per això ens posem nerviosos. Algú o alguna cosa ens ho prendrà tot: aquesta és la por dels rics. La paranoia desencadena l'actitud defensiva, i acabarem tots plegats a les trinxeres, els uns al davant dels altres entre el fang».

Web i dades de contacte

Web:
artssantamonica.gencat.cat
E-mail:
info_artssantamonica@gencat.cat
Informació:
935671110
Oficines:
933162810
Fax:
933162817

Horaris