Literatura


Els carrers estrets del Raval, els seus edificis i la seva gent sovint han estat font d'inspiració i escenari literari, tant és així que el CCCB organitza el festival Kosmopolis, Festa Internacional de la Literatura, que és la primera fase d'un projecte que intenta establir una topografia estable del Raval literari i un programa dinàmic d'activitats que permeti conèixer i difondre les obres i els autors que s'han inspirat en un dels barris més cosmopolites i mestissos de Barcelona.

La Biblioteca Sant Pau-Santa Creu va editar una 'Guia Bibliogràfica del Barri del Raval de Barcelona' (descarregar en pdf), on es recullen referències a arquitectura i edificis singulars, entitats i institucions, guies, història, societat, urbanisme, publicacions periòdiques i creació literària. I Antoni Verdaguer també va escriure el 2006 el llibre 'Raval Literari'. El fenomen és fins i tot objecte de rutes literàries, com la que ofereix Trama Serveis Culturals.

Entre aquests personatges que als llibres deambulen pel Raval hi ha Pepe Carvalho, l'investigador aficionat a la gastronomia que va crear Manuel Vázquez Montalbán i que té la seva pròpia ruta pel Raval, amb establiments com Casa Leopoldo, Can Lluís, Ca l'Isidre i Quo Vadis (ja tancat).

Nascut al Raval (a l'actual Granja Gavà), l'escriptor Terenci Moix va fer del seu barri escenari de les seves històries a 'El Beso de Peter Pan' i  'El Cine de los sábados', entre d'altres. I dues escriptores hi tenen les seus de les seves fundacions: Fundació Privada Mercè Rodoreda i Fundació Maria Aurèlia Capmany.

Altres novel·les s'han centrat al Raval, com el bestseller 'L'Ombra del Vent' de Carlos Ruiz Zafón o clàssics com ara 'Diario del ladrón' de Jean Genet, 'Al margen' d'André Pieyre de Mandiargues, 'El Misterio de la cripta embrujada' d'Eduardo Mendoza, 'El triunfo de Francisco Casavella, 'Izas, rabizas y colipoterras: drama con acompañamiento de cachondeo y dolor de corazón' de Camilo José Cela, 'Un Calor tan cercano' de Maruja Torres i quatre llibres de Sempronio.

Perquè la literatura ha estat present al Raval des de fa molt en forma de tertúlies literàries, com la de La Lamentable Penya, que es reuneix a Casa Leopoldo i va crear el Premi de periodisme Josep Maria Huertas Claveria. Altres indrets de trobada de literats són el bar-restaurant l'Horiginal, on es fan recitals, tertúlies i conspiracions literàries.

El Raval és ple d'espais on la cultura de les lletres hi bull, com l'Espai Mallorca (lloc de trobada dels escriptors mallorquins) o el bar llibreria Lletraferit. Altres iniciatives entorn al llibre són Món Llibre, el festival de literatura per a nens i nenes i l'editorial Tinta Invisible Edicions, una editorial d’obra gràfica de treballs de creació, com les que ha fet amb gravats de Josep Guinovart.

Literatura dins i fora dels locals. Podem trobar llibreries com la Central del Raval, Laie, Millàs, Bethoven (especialitzada en música) o la llibreria de la CNT però també la iniciativa Literart Raval, pintada de persianes de comerços del barri, inspirades en obres emblemàtiques en llengua catalana.

El Raval és ple d'espais on la cultura de les lletres hi bull