Música


La música és un dels eixos més rellevants del panorama cultural al Raval, amb la presència més que significativa de l'emblemàtic Gran Teatre del Liceu. Nascut l'any 1847, aquest teatre d'òpera de prestigi internacional té la voluntat de crear i difondre entre el gran públic obres d'art que tenen la música com a llenguatge preferent.

Una altra institució profundament arrelada al barri des dels inicis és el Taller dels Músics, tot un referent en l'ensenyament de la música popular, tant d'àmbit nacional com internacional. Creada l'any 1979 per Lluís Cabrera, esdevé una valuosa plataforma que desenvolupa un conjunt d'activitats orientades a la promoció i la difusió de la música.

Diversos bars nocturns, com el Big Bang Bar o el Bar SF, sales de concert de petit format, com el Jazz Sí Club del Taller de Músics, i associacions com El Arco de la Virgen, ofereixen actuacions musicals en directe per a tot tipus de públic. La música en viu també té una presència destacada en festivitats populars que se celebren al carrer, com són la Festa de la Cultura Popular del Raval (març), la Festa Major del Raval (juliol) i la Mercè (setembre), entre altres.

Iniciatives privades com les botigues de discos i de vinils, situades en carrers com el dels Tallers, Valldonzella i Ferlandina, mantenen el caliu de la música i són un lloc de visita obligada per al públic que busca música molt especialitzada.

En el camp de la formació musical, hi tenen seu entitats de reconegut prestigi com el Conservatori del Liceu, l'Escola de Música Juan Pedro Carrero i Solistas (lírica). També s'hi troben iniciatives socioeducatives com Xamfrà, centre de música i escena del Raval, nascuda l'any 2005 a través de la Fundació ARC Música, que treballa per la inclusió social de nens i joves del barri mitjançant totes les possibilitats que ofereixen les arts.

Altres equipaments completen la seva oferta cultural amb programacions estables de música, com ara el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, o n'ofereixen en mostres i activitats, com és el cas del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba).

El cant coral és un dels trets característics del Raval. Va néixer per donar una ocupació als obrers que, en acabar la jornada laboral, anaven al bar per passar-hi la resta del dia. La formació més veterana, l'Orfeó Canigó, va néixer el 1899, i des de llavors les corals es van multiplicar per tot el barri: Els Trobadors (1902), Barcanona (1905), Germanor Barcelonina (1913), Els Clavells (1922), La Rosella (1923), La Musa Catalana (1926), La Dàlia (1930), Joventut Montserratina (1930), entre altres. Actualment, aquest tipus de formacions s'agrupen sota el paraigua de la Coordinadora de Corals del Raval (integrada a l'Associació de Veïns del Raval).

El lligam entre el Raval i la música és tan fort que algunes formacions musicals amb presència al barri es van unir per llançar el recopilatori Barcelona Raval Sessions, amb cançons d'estils musicals molt diferents. Des del hip-hop amb ritmes llatins fins a la rumba catalana, amb la participació de grups i solistes consagrats, com Ojos de Brujo, Gato Pérez i Juan Perro. Altres cantants de prestigi, com Joan Manuel Serrat, han recordat el barri i els seus establiments emblemàtics en les lletres de les seves cançons. A "La Carmeta", inclosa dins del disc Com ho fa el vent, fa referència a l'antic Edèn Concert, ara l'Hotel Gaudí, i a Cal Peret, un antic cafè musical on el seu pare va veure actuar Carlos Gardel. La Boqueria també és present en el seu repertori: alguns dels personatges populars del mercat surten a la cançó "Capgròs", del seu disc .