Patrimoni


El nom de Raval evoca el barri situat fora de la ciutat. Abans del segle XV, eren horts i els creuaven antigues vies romanes que anaven des de la Gàl·lia fins a Tàrraco. Al voltant del monestir de Sant Pau del Camp, l'església més ben conservada de la ciutat, va anar creixent una vila medieval, sinònim de l'augment de població de tota una ciutat que necessitava ampliar les muralles.

A més del monestir, d'aquesta època medieval destaca l'Hospital de la Santa Creu, que va unificar els hospitals de Barcelona, les Drassanes Reials (avui Museu Marítim de Barcelona), la Casa de la Caritat (avui CCCB) i el Pati Manning, la casa l'Hospici de la Casa de la Misericòrdia (avui seu Districte de Ciutat Vella) i diversos convents, capelles i esglésies, com la de Santa Maria de Montalegre i el Convent de Santa Mònica (avui Arts Santa Mònica).

Altres espais emblemàtics del Raval són el Palau de la Virreina, el Mercat de la Boqueria i el Gran Teatre del Liceu. Altres edificis per destacar són el Teatre Principal (tancat fa anys) i el Teatre Romea. Alguns hotels també ocupen espais singulars i històrics, com l'Hotel Espanya, l'Hotel 1898, l'Hotel Bagués i l'Hotel Orient (antic convent franciscà de Sant Bonaventura).

El modernisme també va tenir un espai propi al Raval, amb el singular Palau Güell. I d'una època més nova és l'antiga fàbrica tèxtil de Can Ricart (avui poliesportiu).

I al mateix carrer es troben diversos elements patrimonials singulars, com l'escultura del gat de Fernando Botero, l'escultura de la cadira o la dedicada a Antonio Machín, la que evoca l'artista Mari Santpere i la Font de Canaletes o el paviment de Miró al mig de la Rambla.