Voleu conèixer el Raval més a fons? No us perdeu les rutes guiades pel Raval Cultural

07/04/14

Les rutes guiades pel Raval continuen amb una varietat de propostes. Les dues properes rutes amb places disponibles pertanyen a la Ruta Comercial. Divendres, 9 de maig (17 hores) un recorregut que us permetrà veure l pas del Raval de "barri industrial a barri cultural". I el dissabte, 10 de maig (11 hores), una ruta pel barri sota el lema de "un patrimoni per descobrir", on podreu saber més coses d'algunes històries i racons ocults del Raval. Tot plegat, de la mà de l’historiador Jesús Floro. Podreu conèixer, per exemple, els canvis més importants que estan succeint en aquest barri i entendre també com s’ha convertit en un espai replet d’activitats culturals i socials. De fet, el Raval continua mantenint-se fidel al ric teixit comercial i cultural que, tradicionalment, ha marcat la seva història.

Ruta comercial: “els comerços del Raval Sud. Tradició i modernitat”

El Raval es mostra orgullós del teixit comercial i cultural que ha presidit la seva existència. Actualment, conjuga tradició i modernitat. Establiments centenaris que conviuen amb comerços de noves tendències i, tot plegat, amb un moviment associatiu que continua ben present. És un barri en el qual es poden trobar establiments històrics, que han passat de generació en generació, i establiments més nous, que s’hi han instal·lat en els últims anys i han aportat una bona dosi d’avantguarda i modernitat. Aquesta ruta comercial la dividim en dues propostes distintes. Per una banda, el Raval “del barri industrial al cultural”, que explica la importància del barri durant l’època industrial i com això va crear una gran quantitat d’associacions i bars on els obrers es reunien per defensar els seus drets, transmetre la cultura i fer el vermut. Un associacionisme i inquietud cultural que, avui en dia, es continua potenciant al Raval gràcies als centres creatius, teatres i associacions. I, per l’altra, “un patrimoni per descobrir”, que ens detalla que, malgrat aquest canvi, el Raval continua mantenint bars, hotels i botigues centenàries, que atenen als seus clients al costat de nous tipus d’establiments. La seva vitalitat comercial és visible en aquests establiments singulars i històrics, que coexisteixen al costat d’un patrimoni antic envejable.

Dates de les visites:

“Del barri industrial al cultural” ( Formulari d’inscripció ):

  • Divendres, 9 de maig (17 hores)

“Un patrimoni per descobrir” ( Formulari d’inscripció ):

  • Dissabte, 10 de maig (11 hores)
  • Divendres, 6 de juny (17 hores)

 

Ruta cultural: el “Raval emergent”

El Raval és com un ésser viu que es va transformant, encara que sempre tenint molt present la seva essència i el seu passat. De fet, és aquesta història de reivindicacions i de mobilitzacions el que l’ha convertit avui en dia en un espai replet de moviments i activitats culturals i socials. La ruta del “Raval emergent” fa un recorregut per grans equipaments com la Filmoteca, el MACBA o el CCCB i també per altres entitats de creació artística i cultural com Forn de teatre Pa'Tothom, Freedonia, Muchafibra o Carretes 47.

Dates de les visites ( Formulari d’inscripció ):

  • Dissabte, 17 de maig, coincidint amb la Nit dels Museus (18-20 hores i 21-23 hores)
  • Diumenge, 18 de maig, coincidint amb el Dia dels Museus (11-13 hores)

 

Ruta històrica

El Raval mostra una rica història en el seu llibre particular. Des de l’època de l’Edat mitjana en què era un emplaçament fora murs amb horts, convents i cases gremials, fins a l’època industrial, quan s’hi estengueren la majoria de fàbriques de la ciutat de Barcelona. Un canvi que atragué obrers de tots els indrets de Catalunya i que el va convertir en el barri més dens d’Europa. Amb les visites guiades, podreu conèixer el “Raval medieval” i el “Raval industrial”. A l’Edat mitjana, el Raval era un espai extramurs i per on passava el Camí Reial que creuava la citat i per on entraven reis, prínceps i comerciants. De fet, encara conserva edificis medievals que són verdaderes joies del romànic (com el monestir de Sant Pau del Camp) i el gòtic. Per altra banda, el barri canvià la seva fisonomia en l’època industrial. S’hi instal·laren gran quantitat d’indústries tèxtils. Moltes produïen les famoses indianes, que eren teixits de cotó estampats. Però les difícils condicions laborals i l’amuntegament van provocar que les muralles que encerclaven el barri s’enderroquessin al 1859.

Dates de les visites:

“El Raval industrial” ( Formulari d’inscripció ):

  • Dissabte, 24 de maig (11 hores)