El Raval és... cultura


Historia del barrio

Body: 

A l'època medieval, quan es va començar a gestar la seva història urbana, el Raval era el barri extramurs per excel·lència de la ciutat de Barcelona. D'aquí prové, precisament, el seu nom d'origen àrab —barri fora de la ciutat o suburbi—, que comparteix amb altres localitats de la península Ibèrica.


Ets un equipament cultural i vols sumar-te al Raval Cultural?

Body: 

El Raval és un barri molt ric en oferta cultural. Diàriament hi ha aproximadament més de 50 activitats a fer, entre actes puntuals, exposicions i actes permanents. El Raval Cultural no és sinó un espai que aglutina tots els equipaments que ofereixen aquesta programació cultural.

Si ets un equipament i vols sumar-te al Raval Cultural, t'animem a que omplis aquest formulari online. Només et demanem que compleixis un o més els següents requisits:


Com puc aparèixer al Raval Cultural?

Body: 

Com ja saps, el Raval Cultural és cosa de tots. És un projecte que s'alimenta de les teves activitats, i també de les de tots els equipaments culturals que s'hi vulguin sumar. Per fer possible que l'usuari conegui tota l'oferta cultural, però, és necessari que tots ens donem un cop de mà. Per la teva part, a enviar-nos tot allò que facis i que, especialment, tinguis ganes de donar a conèixer. I per la nostra, a fer-ne difusió a través de tots els nostres canals.

Quins són els canals amb els quals pots comptar?


Ruta guiada: "Pinzellades d'història del Raval"

Body: 

En aquesta ruta us proposem un viatge per més de dos mil·lennis d’història del barri. Des dels seus orígens com a porta d’entrada a la ciutat, la seva incorporació a la ciutat medieval com a gran espai de conreu intramurs, la seva funció de caràcter assistencial durant tota l’edat moderna i la multiplicació d’espais conventuals en tots els seus carrers, la conversió del barri a partir de la industrialització dels segles XVIII i XIX o l’adveniment del famós Xino a principis del segle XX.


Heritage

Body: 

The name Raval evokes a place outside the city. Before the 15th century, it consisted of irrigated plots of land growing vegetables, crossed by the old Roman roads stretching from Gaul to Tarraco (Tarragona). But, around the Sant Pau del Camp monastery, now the best preserved church in the city, a medieval town gradually developed that was synonymous with the increasing population of a whole city that needed to break out of its walls.


Patrimonio

Body: 

El nombre de Raval evoca el barrio situado fuera de la ciudad. Antes del siglo XV, eran huertos y los cruzaban antiguas vías romanas que iban desde la Galia hasta Tarraco. En torno al monasterio de Sant Pau del Camp, la iglesia mejor conservada de la ciudad, fue creciendo una villa medieval, señal del aumento de población de toda una ciudad que necesitaba ampliar las murallas.


CLiteratura

Body: 

CCCCC Els carrers estrets del Raval, els seus edificis i la seva gent sovint han estat font d'inspiració i escenari literari, tant és així que el CCCB organitza el festival Kosmopolis, Festa Internacional de la Literatura, que és la primera fase d'un projecte que intenta establir una topografia estable del Raval literari i un programa dinàmic d'activitats que permeti conèixer i difondre les obres i els autors que s'han inspirat en un dels barris més cosmopolites i mestissos de Barce


Ruta guiada "El Raval: un món de cultura"

Body: 

La ruta guiada “El Raval: un món de cultura” versa sobre el  llibre del ninotaire Lluïsot , amb el mateix títol, on hi retrata, amb el seu to irònic i subtil, el dia a dia del Raval.

En aquesta ruta guiada és presenta el Raval més desconegut, el diari, aquells racons i locals desconeguts que apareixen reflectits en el llibre.


Sabies que...

Body: 

El Raval és un barri que amaga moltes sorpreses al visitant i, fins i tot, als veïns i veïnes. Des del Raval Cultural hem volgut recopilar una part d'aquesta història oculta en locals, edificis i carrers que també explica l'evolució que ha tingut el barri al llarg dels anys. La intenció és mostrar bona part d'aquestes curiositats per tal que cadascú de vosaltres les pugui conèixer posteriorment, tot fent una passejada pel seu compte i endinsant-se en el cor del Raval.

Granja Viader (Xuclà, 4-6).


Història del barri

Body: 

A l'època medieval, quan es va començar a gestar la seva història urbana, el Raval era el barri extramurs per excel·lència de la ciutat de Barcelona. D'aquí prové, precisament, el seu nom d'origen àrab —barri fora de la ciutat o suburbi—, que comparteix amb altres localitats de la península Ibèrica.

Pàgines